Jesz jogurt? Ja codziennie! Mówi Ewa Bakota i wylicza dlaczego warto włączyć go do codziennej diety.
Ewa Bakota – dietyczka, dziennikarka i autorka wielu artykułów na temat żywienia. Przeciwna opresyjnym dietom i dążeniu do nierealnych wzorców cielesnych, zwolenniczka żywieniowego zdrowego rozsądku i autorka metody stopniowego, skutecznego odchudzania na lata. www.dietakontaktowa.pl
- Jogurty wspierają jelita. Zawierają bakterie probiotyczne (szukaj info na opakowaniu!) i mlekowe, które wzbogacają florę jelitową. A fermentacja zapobiega rozwojowi bakterii gnilnych – jelita korzystają więc podwójnie. Probiotyki ♥
.
2. Są niskokaloryczne. W 100 jogurtu naturalnego (słodzonych nie jemy!) jest tylko 67 kcal, 6 g białka, niecałe 8 węglowodanów i 3 g tłuszczu. Syci niewielkim kosztem kalorycznym! A ponieważ jogurty są fermentowane, przyspieszają perystaltykę jelit – witaj ponownie, płaski brzuchu!
.
3. Jogurty nie szkodzą tym, którzy nie mogą jeść nabiału. Zawierają o 20% mniej laktozy niż mleko, więc są o wiele lżej strawne dla osób z jej nietolerancją, które nie mogą czerpać korzyści z produktów mlecznych. Dodatkowo fermentacja powoduje, że wzrasta strawność białek mleka.
.
4. Jogurty zawierają sporo wapnia. Więcej niż mleko! 100 g jogurtu naturalnego 2% ma go 170 mg (mleko – 120). To nadal dużo mniej, niż ser żółty (cheddar ma ponad 700!), ale nie mają tych wszystkich kalorii i całego tego tłuszczu ;). Do tego fermentacja zwiększa jego przyswajalność, podobnie jak i wapnia oraz żelaza, a także ilość witamin B6 i B12.
.
5. Jogurty działają przeciwzapalnie. Serio! Ma to oczywiście związek z probiotykami. Badania z 2017 roku wykazały, że dwa małe jogurty naturalne dziennie jedzone przez dziewięć tygodni przez grupę otyłych kobiet spowodowały u nich spadek niektórych biomarkerów odpowiadających za stany zapalne. Co więcej, wykazały, że poziom glukozy po posiłku obniżał się szybciej.
.
6. Z jogurtem można zrobić, co się chce 🙂 Jest super na słodko z miodem i owocami, jest świetny wytrawny w przyprawami i ziołami, jest fantastycznym zamiennikiem śmietany, majonezu, wielu serów… I jest taki wygodny – kubek do torebki i mały posiłek z głowy.
fot. Ewa Bakota dietakontaktowa.pl